<- Tillbaka

blogg.ngn.nu

 

Sjukt & friskt

 
Jag vill mena att vad som kan ses som sjukt eller friskt beror på vad som betraktas som normalt.
 
Om vi tänker oss en hel stad där alla invånare varje dag öppnar sin ytterdörr och med en kastrull knackar tre gånger på sin dörrkarm och sedan tre gånger på marken nedanför sina fötter. 

Gör de inte detta så anser de att resten av dagen kommer att innehålla någon form av katastrof.

Visserligen händer en och annan olycka, trots denna ritual, men den beror ju inte på att någon har missat ritualen, eller hur?

En dag flyttar det in en person som inte har en aning om dessa ritualer.

Ryktet sprider sig som en löpeld. Det har flyttat in en knepig rackare som inte gör ritualen.

Folket i staden blir mycket upprörda över detta högst onormala beteende. De skickar en representant till den onormale.

Representanten kommer tillbaka och meddelar att svaret blev att det var de som var knäppa. Helt uppenbart har staden att göra med en mycket sjuk person som för det första inte inser sitt ansvar över vad den kan orsaka och som dessutom inte är villig att foga sig till det som är normalt.

 
Ja vad tror Ni staden gör? Tanken är fri.
 
Med ovanstående i tankarna vill jag därför mer betrakta allt utifrån ett friskhetsperspektiv. Vad kan göras bättre?

Min tanke är också att om Vi stimulerar det friska så kan vi kanske förstärka det så mycket så vi tränger undan det sjuka.

 
Dagens svenska hälso- och sjukvård har en tendens att göra precis tvärtom. Den sjuke blir sjukare. Och fokus sätts på det sjuka så det blir det viktigaste. Nu menar jag givetvis inte att det är oviktigt. Men HELA människan måste ses med större respekt.

 

För att göra det hela mer dynamiskt vill jag att ni via ePost skickar in förslag på bättre formulerad text eller tillägg/kompletteringar.
Detta med psykiatri/psykologi är ju definitivt ingen exakt vetenskap.

Jag förbehåller mig rätten att bedöma om dessa ska läggas till. Gör jag det så kommer tillägget att "märkas" med signatur från den som föreslagit det.

 

Kommentarer?: nisse@ngn.nu Uppdaterad: 2008-03-01