<- Tillbaka

blogg.ngn.nu

 

Sekter

 
Det här avsnittet tänker inte göra anspråk på att nagelfara specifika sekter eller räkna upp vilka som finns. Inte heller beskriva eller definiera en sekt.

Vi ska mer hålla oss till vad det är som gör att vissa lockas att bli medlemmar i en sekt. Och vad det kan få för effekt.

Först får vi väl tänka oss en typ av sekt som har negativ inverkan på individer, i något skede. Sekten har som grundläggande idé att utnyttja individers skiftande tillkortakommanden på olika nivåer. Finns det positiva sekter?

 
Jag är djupt olycklig och känner mig inte hemma någonstans i samhället. Gång på gång misslyckas jag med arbeten, relationer och sällskapslivet i största allmänhet. Ingen bryr sig om hur jag mår, att jag far illa.

Om då någon person kommer och säger: Jag ska på ett möte, följ med mig och känn efter. Kom och lyssna.

Tja, vad har man att förlora? På mötet eller av den här medlemmen får jag höra de mest fantastiska saker och jag känner hur allt faller på plats. Jag får bl.a. förklaringen till att mitt liv är så miserabelt.

Givetvis blir jag mer nyfiken. Det här känns ju bra. Troligtvis följer nu en mer eller mindre ganska lång tid då jag faktiskt mår bättre och jag känner mig lycklig och det är ju en helt naturlig strävan att jag vill fortsätta med det.

Någonstans börjar ett utnyttjande smyga sig in. Det kan vara min arbetsinsatts, min kropp och ekonomiskt - sekten vill ha mer och mer. 

Jag arbetar och sliter, för sekten. Jag bjuder ut min kropp, både själsligt och fysiskt. Jag ger så mycket jag bara kan av mina besparingar. Allt känns ju så bra. jag är ju lycklig. 

En dag kommer en mindre trevlig insikt. Jag känner mig faktiskt utnyttjad. Jag ger och ger och vad får jag? Jag uttrycker min olust för mina mentorer. Jag får misstro tillbaka.

En negativ spiral drar igång. Och efter ett tag märker jag att nu är det som det var innan jag var med i sekten - fast värre.

Jag försöker ta mig ur men det är liksom ett beroende. Jag vill men jag kan inte. Nu har jag ju i alla fall något, även om det är dåligt. Lämnar jag sekten, då har jag ju inget.

Så kan jag troligtvis känna. Är det så? Givetvis inte. Först är jag ju en erfarenhet rikare. Och tänker jag efter så vet jag faktiskt vilket beteende jag skall fortsätta med för att må bra. 

 
Jag rekommenderar att i det här läget vända sig till någon form av professionell person som är duktig på just detta med sektmedlemmar som vill sluta.

 

För att göra det hela mer dynamiskt vill jag att ni via ePost skickar in förslag på bättre formulerad text eller tillägg/kompletteringar.
Detta med psykiatri/psykologi är ju definitivt ingen exakt vetenskap.

Jag förbehåller mig rätten att bedöma om dessa ska läggas till. Gör jag det så kommer tillägget att "märkas" med signatur från den som föreslagit det.

 

Kommentarer?: nisse@ngn.nu Uppdaterad: 2008-03-01