Tillbaka   Senast uppdaterad: 2007-11-07

Cykelsemester sommaren 2001
Frankrike (Dinard) - Sverige (Vänersborg). 220 mil - 18 dagar.

Färdväg

Dagboken (Uppdelad dag för dag)

Utrustning

Sponsorer

Sammanfattning

Den streckade linjen är bil och flyg.
Röd/Gul linje utförd cykeltur.
Det röda krysset markerar platsen där bakhjulsnavet gick sönder.
Sammanfattning
När jag stod utanför Dinards flygplatsterminal kände jag att det var väldigt långt hem. 200 mil? Ja, ja, jag kunde ju alltid ta tåget.

En irriterande och krävande hosta hade gett sig den på att bita sig fast i mina luftrör. Så, lite oroligt var det.

Ett av tipsen; Se till att ha en bra karta för första etappen. Det hade inte jag. Jag cyklade rätt så långt innan jag hittade en affär med kartor i skala 1:200000.

Ett annat; Tänk på att kommer du till Frankrike med en Svenskmonterad cykel så finns det inga reservdelar. Det mesta passar inte.

Val av storlek på väg att cykla på? I Större delen av Frankrike finns inga separata cykelbanor. De riktigt små, mysiga vägarna är ofta av urusel kvalité och i ett hänseende livsfarliga, Franska motorburna invånare kör som galningar, på alla typer av vägar.

Jag föredrog, efter ett tag, att cykla på de mellanstora vägarna. Där var bättre sikt. Som cyklist kunde man därmed bättre förbereda sig. Själv körde jag med backspegel. Vilket jag varmt rekommenderar.

Min cykeltur var ingen semestertripp, den var mer prestationsinriktad. Mitt mål var att cykla sträckan på så kort tid som möjligt. Med viss reservation för att jag inte ägnade mig åt "racer"-åkning. Det gör man inte på en treväxlad King med ca 30 kilo packning.

Ett ofrivilligt avbrott fick jag bara efter två dagar. Då gick baknavet sönder. Det stora kullagret såg ut som gröt. Sådana kullager gick inte att få fram i Frankrike. En cykelhandlare i Tessy löste det genom att i navet lägga en sträng med fett, där kullagret skulle sitta. Sedan trycktes en massa kullagerkulor "fast" i fettet och navet sattes ihop. Det baknavet fungerar fortfarande mycket bra.

I min "plan" med resan antog jag att jag skulle få medvind större delen. Så blev det inte. Snarare tvärtom. Cyklar man utmed Europeiska fastlandets västkust kommer vinden lite Väst NordVäst. Hemskt irriterande.

Först i Norra Frankrike började det dyka upp separerade cykelvägar av bra kvalité. Utmed Belgiens Västkust var det också OK. Men Holland var en besvikelse. Beläggningen på cykelbanorna var ofta cementplattor, ca 25x25 cm, vilka låg väldigt ojämnt. Jag cyklade förbi en plats där de anlade en ny cykelbana, med plattor. Jag kunde då konstatera att de la dem ojämnt med mening. Antagligen för att hålla nere farten. Fartgupp för cyklister stötte jag på rätt så ofta.

Men, givetvis var det otroligt skönt att till 99,99% kunna cykla separerad från biltrafiken.

Skavsår klarade jag mig ifrån! Jag tackar för tipset att använda olivolja, extra Virgin (Trestads Cykelcenter Vänersborg). Man smörjer in sig i skrevet på kvällen. Olivoljan lär ha en hudstärkande effekt. Vaselin lär försvaga huden. På mig fungerade Olivoljan utmärkt.

Ha så lite kläder som möjligt på dig. När det regnar kan detta vara ett problem. Även om du använder regnkläder av "HiTeck". Regnar det och man svettas så sker ingen ventilation genom materialet. Det finns inget material som klarar det. Det skulle väl vara en våtdräkt i så fall. Har inte prövat att cykla varken i våtdräkt eller s k torrdräckt. Fördelen med regnkläder som "andas" är att när det slutar regna så torkar de hyfsat fort. En stor nackdel är att får man olja på plagget så rinner vattnet rakt in där.

Jag fick en oljefläck på ena benet när jag hjälpe en mycket kraftig dam ur en förolyckad bil. Bilen hade vält p g a att hon kört för fort, i en kurva, på en mycket liten smal väg.

Det var inte förrän i södra Danmark som jag förstod att det fanns en möjlighet att klara hela cykelturen. Tidigare kände jag att; "i morgon är jag nog så slut så jag inte orkar fortsätta".

Jag är nog rätt så enveten.

I södra Danmark köpte jag en cykelkärra. Alternativet var en ny cykel. Pakethållaren var nämligen hopsurrad med ståltråd på 4 ställen och bakhjulet var inte att lita på. Jag försökte köpa en ny pakethållare i Holland, det gick inte att få fram någon som skulle vara möjlig att montera på min cykel. Inte ens ett nytt bakhjul var att fundera på. Det fanns helt enkelt inga kapslade växelnav som fick plats mellan min cykels "bakhjulsgaffel".

Nackdelen med cykelkärran var att den välte väldigt lätt (en gång hände det). Hög tyngdpunkt. I alla fall den modellen jag köpte.

Hem kom jag, mäkta stolt, med 2203 km i benen.

En mycket trevlig artikel om min resa kan ni ta del av här; Vänersborgs ELA.

Toppen

Sponsorer:

Toppen

Min nuvarande arbetsgivare: Trollhättans Kommun. En hjälm.
Duktiga & Pålitliga IT-leverantörer: Nicator. En Fleeströja & en cykeldator.

Kommentarer?: nisse@ngn.nu   Uppdaterad: 2007-11-07