Mejl

Till Jan Guillou Ämne: Israel, Gaza, Judar, Palestina?

Hej Jan.

Jag försöker få ihop det här med vad som händer i mellanöstern, Gaza. Jag försöker förstå. Men jag hamnar hela tiden i att det bottnar i religion och makt. Hat och förföljelse. Alla skyller på alla och att det finns inget "rätt" eller "fel" längre.

Det jag kommit fram till är, om man följer den bibliska historien (om den nu är sann?), att det är Filistéerna som skulle ha "mest rätt" till Landet Palestina. Om vi nu förutsätter att Palestina är en region som består av Gaza och Västbanken.

Filistéerna var arabiska sjömän. I alla fall ca 1200 fKr.

Palestina "utropades" som stat av PLO 1988 och erkändes av "vissa" länder. Dessa Palestinier, kan de betecknas som ursprungsfilistéerna? Om så, av vilken anledning var det just arabländerna som inte erkände staten Palestina?

Enligt den bibliska historien är ju Judarna det ockuperande folket. Som sedan upprepade gånger blir utslängda och straffade.

Hur sant är detta med Judarna?

Och om jag fattat det hela rätt är det fortfarande Judar som blir utslänga och förföljda.

Var hamnar kristendomen och islam i allt detta?

Är egentligen inte alla lika goda "kålsupare"? Som för länge sedan glömt av vilken anledning de egentligen slåss, eller?

Slåss de fortfarande om platsen som "Gud utsåg, Jerusalem", enligt Judendomen?

Vilken roll har USA? Deras inblandning vittnar ju om att det skulle kunna finnas ekonomiska intressen och då främst naturtillgångar. Är det så?

Eller är det endast territoriella strategiska syften?

Vänligen

Nisse

-----------------------

Kolla gärna min blogg: ngn.blogga.nu