Mejl

Till Jane Lagerqvist Ämne: Håller vad jag lovar.

Hej Jane!

Vet du vad jag gjort idag? Jag har läst HELA din blogg, från juli 2003 till idag (2005-07-31). Jag ville skapa mig en bild. Jag har aldrig haft förmånen att få "studera" en liberal feminist. Jag var nyfiken.

Hävdar ofta att jag själv är feministisk. Ja, jag bejakar det i alla fall.

Jag har läst och jag har funderat. Är det rätt att vara så kategorisk? På ett, (ETT), ställe nämner du kvinnors misshandel av män. Jag har jobbat med dessa män, inom psykiatrin.

Jag tror, om ni nu ivrar för att förändra, vill förändra, så måste man anstränga sig att bortse från genusperspektivet. Vad menar jag med det? Ja, jag tror, att det faktiskt inte sitter i könet, vem som slår vem.

Jag har även arbetat med misshandlade kvinnor. Det jag mötte, som var det svåraste, var när kvinnor slog sina barn för att de skulle bete sig på ett visst sätt för att hon inte skulle bli slagen av mannen. Hon såg det som enda utvägen. Och när det kom till skilsmässa och polisanmälan, backade hon. Hon hade ju slagit barnen. Hon var ju också skyldig. Så hon stängde till. Hon blev inte längre nåbar. Tragiskt, fruktansvärt tragiskt. Jag ville ju förklara, eller jag ville att hon skulle berätta, om vad det kom sig att hon slog barnen, av vilken anledning. Och därefter dra sina slutsatser.

Detta var en liten mellanberättelse. Jag vill återkomma till hur man skulle kunna besegra våldet och det tror jag är att angripa just våldet. Prata inte män MOT kvinnor. Det skapar bara försvar och idiotiska kommentarer och så kan det du kalla patriarkatet (fadersväldet, vilket "omvandlats" till mansväldet) gapflabba. Gubbarna sitter där med guppande magar. Och jag tycker mig se en annan patriarkaliserad kvinna i gänget också, är det möjligt?

Prata våld, i alla former. Prata om hur det ska förebyggas. Hur bygger vi attityder? Hur formar vi åsikter? Vilka är de tidiga varningssignalerna? Hur ska vi reagera på dem? etc. Det måste, måste arbetas förebyggande. Även om det idag är ett fult ord. Att betala för något som inte ger direkt avkastning (kapitalistiskt tänkande).

Ja där fick sig det en känga också. Kapitalismen. Ska det verkligen vara pengarna som ska styra? Ska pengar gå före mänskliga, naturella eller klimatologiska värden?

Jag är stolt socialist (OBS! Jag är inte socialdemokrat och inte tillhör jag Vänstern. Jag är Socialist!) och du är stolt liberal. Jag tror att bägge ideologerna och du och jag vill nå något gott. Vi vill att det ska bli bra. Vi vill att det ska bli fred. Vi vill att våldet ska minska. Vi vill nå trygghet. Vi vill ha en rättvisare fördelning av våra gemensamma resurser. Vi vill bägge att människor värderas lika oavsett ålder, kön, religion eller nationalitet. Vi vill bägge hjälpa.

Jag tror på mindre kapitalism. Jag tror på en demokratisk kapitalism. Nu råder en kapitalistisk demokrati. Det betyder att det är demokrati så länge kapitalet, läs marknaden, vill att det ska var så. Är det inte lönsamt. Då kommer även demokratin att tyna bort. Och då står du där med din Liberalism och jag med min Socialism. Snopet va?

Ska man lyckas i kampen mot våldet, våldet mot kvinnor, män, barn, oliktänkande, svagare, You-name-it. Så måste man agera förebyggande. Konkret förebyggande. Vi vuxna MÅSTE reagera när vi ser eller hör att barn far illa. Reagerar vi inte, då föder vi människor som har växt upp med signalen att våld är OK. Och våld föder våld.

Kan det vara så att vi förtjänar det samhälle vi får? Att vi alla tillsammans skapar det? Och resultatet beror på vårt grundläggande beteende? Kan det vara så?

Givetvis ska lagen bli tydlig. Våld i vilken form den nu ger sig uttryck i ska fördömas! Jag tycker du har så rätt i alla tankar om hur våldet juridiskt ska angripas. Fortsätt den kampen. Den är jätteviktig! Samhället måste sända rätt signaler!

I allt som är dåligt finns nästan alltid något uns av något gott. Hitta det! Förstärk det! Det är så mirakel byggs.

Jag hoppas du når framgång med dina juridiska studier.
Jag hoppas du och Johan (pojkvännen) får ett fint liv tillsammans.
Jag hoppas att Sapfo får vara hund, fullt ut!
Jag hoppas att du inser att de kvinnor du pratar med på Kvinnojouren ofta tar dina ord som frön. Frö som gror, ibland fort, ibland lite saktare men jag lovar, de gror.
Jag hoppas att du engagerar dig lika mycket i mansjourer eller i alla fall lär känna de som gör det. Byt erfarenheter!
Jag hoppas att jag kommer att få läsa om den berömda Jane Lagerqvist.

Stå på dig!

Vänligen

Nils-Gunnar Nisse Nordlund

-----------------------

Kolla gärna min blogg: ngn.blogga.nu