TTELA
Torsdag 11 juni 2009
Telefon Trollhättan
Vänersborg
0520-49 42 24
0521-57 59 16
NYHETER 7
[Bild: Linje]
[Bild: Nisse och Linus]
FÖRSÖKER TÄNKA POSITIVT. Nils-Gunnar Nordlund kan inte bära en tung jacka på vintern, utan får bära underställ och lager på lager. “Vid femton minusgrader går det inte.” Hans problem började med diskbråck i nacken som orsakat smärta och förlorad känsel i arm och hand.
Smärtorna styr hans vardag
VÄNERSBORG Det började med disk-
bråck I nacken. Nils- Gunnar Nord-
lunds smärtor har förändrat hans
vardag i grunden.
[Bild: Linje]
han har fått lära sig prioritera: det kan ta en dag att skriva ett blogginlägg på
blogg.ngn.nu.
- Jag skriver några minuter i taget, det tar hela dagen. Jag kan bara göra en grej per dag, sedan måste jag vila.
Just nu oroar han sig för sin ansökan om fortsatt sjukersättning, han blir utförsäkrad i september. Göran Per- ssons regering minsk- ade sjukskrivningarna genom att som Nils- Gunnar säger tvångs- överföra honom och många andra till lång- tidssjukskrivning. Sedan satte regeringen Reinfeldt gränsen för långtidssjukskrivning till 904 dagar.
— Jag har aldrig ti- digare känt mig så utanför som när de började prata om “utanförskap”. Jag hade trott att jag var med i den svenska välfärden.
Positivt tänkande är viktigt, att fokusera på vad han kan göra. Humor är ett verk-
tyg som han kan ta till när allt annat känns hopplöst.
Bloggen där han dokumen- terat sin vardag med sjuk- domen ledde till kontakt med andra i liknande situation. De startade fören- ingen GNYu - Gnällspikarnas Nord- iska Yammer union (som ijämmer). De kan prata om saker som de inte kan prata med sina närmaste om.
— Men jag skulle behöva mycket mer goda exempel. En av medlemmarna hade också diskbråck i nacken men är helt frisk. Alla dem som det går bra för hör man inget om.
Fotografiintresset har hjälpt mycket, han spenderar mycket tid vid Onsjö- kärret där han fotograferar ormar, fåglar och annat djurliv.
— Jag försöker komma ut varje dag. Om jag åkte till Onsjökärret nu skulle jag inte kunna göra mer idag.
[] Trots all smärta och trötthet, alla mediciner, framstår Nils- Gunnar Nordlund från Väners- borg som en positiv person.
Ett exempel på hur var- dagen har förändrats är när han bjuder på kaffe och först hämtar koppar, sedan mjölk och så ännu en vända för kaffet.
— Jag får gå flera gånger, jag kan bara bära en sak i taget. Mjölk köper jag bara i enlitersförpackningar.
I dag lider han av kronisk smärta och för- svagningar i rygg, armar, och ben, som le- der till trötthet och koncentrations- svårigheter. Trycket på nerverna orsakar smärta och förlust av känseln i tummen och handen - listan på symptom är lång.
Sedan nackproblemen började med diskbråck har fler problem tillkommit i bröst- och ländryggen. Det blev inte lättare av att lä- kare avfärdade hans symp- tom och såg fel på röntgen- bilderna. Han har kunnat jobba i perioder, men är sjukskriven sedan 2007. Tidigare levde han ett aktivt liv, långfärdscykel från Frankrike till Sverige, Friskis och svettis. Nu har

UTANFÖRSKAP
“Jag har aldrig tidigare känt mig så utanför som när de började prata om utanförskap."
Nils-Gunnar Nordlund, som bland annat lider av kronisk smärta.
[Bild: Linje]
FAKTA
Diskbråck
[] Diskbråck får man när den stötdämpande disken mellan ryggkotorna brister. Den kan bukta ut och trycka mot nerver så att smärtan strålar ut i armar eller ben.

Det är vanligast i de mer rörliga delarna av ryggen, men beror i enstaka fall på att man lyft tungt eller vridit ryggen.

Behandling består främst av smärtstillande medicin, sjuk- gymnastik och att låta bråcket läka ut av sig självt, vilket bru- kar ta några månader.

Diskbråck som Inte läker kan opereras.

2008 hade 531 519 personer sjuk- eller aktivitetsersättning under kortare eller längre tid.

I cirka 13 procent av fallen handlar det om någon form av ryggsjukdom.
Källor:
Försäkringskassan
Vårdguiden.se

FOTO
STEFAN BENNHAGE
0520-42 27 63
[Bild: Foto: Stefan Bennhage]
TEXT
MARIUS RAMNEHILL
0521-57 59 00
[Bild: Foto: Stefan Bennhage]
[Bild: Linje] [Bild: Linje]
ttela.se